Pogled nazaj v 2023 – in naprej v 2024!

Pozdravljeni, ljubitelji zmajev, še zadnjič v letu 2023!

Leto jemlje hudič in to je vedno pravi čas, da se ozremo nazaj in pokukamo naprej. Zmajsko leto 2023 je bilo polno, zabavno, noro, utrgano, lepo in polno doživetij. Cel kup zmajskih zgodb, zmajskih fotografij in zmajskih dosežkov smo zbrali letos, pa si jih malce poglejmo.

Bili smo na šestih velikih, enemu malemu in enemu mikro zmajskemu festivalu. Petindvajsetkrat smo šli fotkat z zmaji, štiriindvajsetkrat nam je uspelo kaj ujeti. 41 člankov smo objavili tule, zmaje pa v luft spustili kar oseminpetdesetkrat - več kot enkrat na teden vsak teden leta!

Naši zmaji so letali nad Indijo, Italijo, Hrvaško in Slovenijo, nas pa so obiskali zmajski prijatelji iz Nizozemske, Poljske in Hrvaške. Zmaje smo spuščali v Gujaratu, v Spotornu, Jesolu, v kraju zamolčanega imena, v Urbinu in na otoku Prvić; s hrvaškimi Zmajoljupci smo pripravili mali mednarodni zmajski festival v Zajčji dobravi, s Petrom, Cisco in Borisom iz nizozemskega zmajskega kluba Colors in the Sky pa mikro IKF Stožice.

Z zmaji smo posneli Rajkot, pa ledeno Bloško planoto, pa Cerkniško jezero in Radensko polje, pa krajinske parke in naravne rezervate in zmajske festivale in jadranske otoke in vranja gnezda in prazgodovinska kolišča in renesančna mesta in ranžirne postaje …

A vse to ne bi pomenilo kaj dosti, če ne bi bilo vas – zmajarjev, ljubiteljev zmajev, prijateljev. Ni šans, da bi vas vse našteli in se vam posebej zahvalili, zato na tem mestu hvala vsem in vsakemu: bilo nam je v čast leteti z vami!

No, kakorkoli že, eden od trikov za lovljenje bralcev je objavljanje raznih 10 najboljših leta – in točno to bomo storili. Uživajte še enkrat v desetih najbolj branih zmajskih zgodbah leta 2023!


10. mesto: Zmaj nad vročimi strehami

Na desetem mestu je julijski polet nad razbeljeno Ljubljano. Zanimiva perspektiva mesta – in še zanimivejša zgodba o imenu mesta. Od kod je Ljubljana dobila svoje lepo ime?


9. mesto: Nazaj v srednji vek

Zmajski festival v Urbinu je bil ena bolj norih izkušenj leta 2023. Srednjeveški spori med contradami mesta še vedno trajajo – le da se ne mlatijo več s krepelci, ampak z zmaji.


8. mesto: Kjer gore padejo v morje

Naš čudoviti prijatelj Sandro Macchi – SMAC nas je povabil na zmajski festival v Spotornu, ki ga organizira s zmajarji društva 30 kite club. Nori dnevi na prekrasni obali Ligurije!


7. mesto: Opeke, ki so zgradile Ljubljano

Šved Gustav Johann Ludvik Tönniesa je zgradil pol Ljubljane, opeke za njegove stavbe pa so kopali tam, kjer je danes Koseški bajer. Vas zanima, kako to zgleda od zgoraj?


6. mesto: Veličastno nebo nad Jesolom

So zmajski festivali – in potem je festival v Jesolu. Filippo in njegova banda so nadkrilili vse organizatorje in naredili izjemen dogodek … 250 zmajarjev iz celega sveta nas je dva dni barvalo nebo nad kilometri peščene plaže pri Benetkah.


5. mesto: Sizif na Krasu

Viljem Putik se je tlačil v vsemogoče špranje in luknje, da bi odkril, kam teče voda in mordai iz kraških polj naredil male žitnice. Cesarji so ukazali, kraški Sizif je jamaril – a Planinsko polje se še vedno spremeni v čudovito jezero, ko katavotroni, Putickove štirne, ne zmorejo več požirati …


4. mesto: Kraj zamolčanega imena

Postavili smo nov slovenski rekord v metu skodelice za kavo v dalj – in to niti približno ni bila najbolj nora stvar v tem norem mestu med norimi, čudovitimi ljudmi. Ana, Ivan, Giovanni, Josip, Stanko, Ivica, David in vsi dobri ljudje iz O. – vi ste res kompletno zmešani. Hvala vam 🙂


3. mesto: serija zmajskih dogodivščin v Indiji

Mednarodnega zmajskega festivala IKF Gujarat se ne da stlačiti v en članek, pa smo jih spisali sedem. Pa je še premalo, da bi vam predstavili vse, kar se je tam dogajalo. Gre le za najboljši in največji zmajski dogodek na svetu!

Prvo poglavje: smučke, kadilnice in veleposlaniki

Drugo poglavje: Batmani, svetovni rekordi in upori

Tretje poglavje: smrtonosne ovire, kamele in bikoborbe

Četrto poglavje: leteče človeške ribice, bidiji in divje svinje

Peto poglavje: rock zvezde, zapleti in zmajske fotke

Šesto poglavje: pravila, sol in trolobiti

Sedmo poglavje: kriminal, temne kleti in najlepši prizor na svetu


2. mesto: Vozi me vlak v višave

Ljubitelji vlakov – vlakoljubci? – boste veseli zmajskega pogleda na našo največjo ranžirno postajo v Zalogu. Še video nam je uspelo posneti, ker je Originalni Modri rokkaku mojstra Janeza iz Dr.Agon kites tako stabilen.


In zdaj samo še …

Zmagovalni članek 2023: Veličastna Margie

Najbolj bran članek leta 2023 pa je čudovita zgodba o Veličastni Margie, bombniku B-24 Liberator, ki je 31. marca 1945 strmoglavil v Crekniško jezero. Prekrasne zmajske fotke in napeta pripoved o iskanju izgubljenega letala vam bodo polepšale dan.


No, to je to. 2023 se zaključuje, 2024 pa se bo začelo na polno; že prvi teden januarja letimo v Indijo na mednarodni zmajski festival IKF Gujarat 2024 – in upamo, da se po začetku leto pozna.

Želimo vam veliko sreče, zdravja in uspehov v novem letu. Naj veter vedno piha v vašo smer!

Ivor, Janez, Gregor, Sergeja, Jerneja, Saša;

KAP Jasa – kite team Slovenia.

Leave a Comment