Majhno, a sladko: Mednarodni zmajski festival Stožice 2023

Ko se ljudje zberejo, da bi počeli kaj zabavnega, pa pride to početje gledat publika, se temu reče festival.

Če je zabavna reč spuščanje zmajev, potem gre za zmajski festival.

In če so ljudje, ki na zmajskem festivalu spuščajo zmaje, iz različnih držav, potem gre za mednarodni zmajski festival.

Definicija mednarodnega zmajskega festivala: ko vsaj dve osebi iz vsaj dveh različnih držav spustita v zrak vsaj dva zmaja in ju pri tem gledata vsaj dve drugi osebi.

Glede na to definicijo se je v trenutku, ko sta Cisca in Sergeja spustili zmaja z vzrak, v Stožicah začel mednarodni zmajski festival!

Naj malce pojasnimo: Cisca in Peter Theunissen sta mojstra zmajarja iz nizozemskega zmajskega društva Colors in the Sky. Vsako pomlad se skupaj s svojim znamenitim zmajskim psom, čokoladnim labradorcem Borisom, in s celim kupom čudovitih zmajev zbašeta v avtodom – in se peljeta po vsej Evropi od enega zmajskega festivala do drugega

Letos pa jima je vreme pokvarilo načrte. Maj ni bil obupen le pri nas; cela srednja Evropa z Italijo – kjer je nenehno deževeje povzročilo katastrofo in so ljudje umirali – je bila pod udarom. Tako sta Cisca in Peter z Borisom bolj bežala pred vremenom, kot spuščala zmaje na festivalih. In na tem begu ju je zaneslo tudi k nam.

Prvi dan ju je tudi pri nas pošteno opralo. A naslednji dan se je nekaj začelo svetlikati, tapkanje dežnih kapljic se je umirilo, celo sonce se je pokazalo … in veter se je dvignil!

Ker sta Ivor in Sergeja v Stožicah takoalitako načrtovala eno skupno večerjo zmajskih društev Colors in the Sky in KAP Jasa, je padla ideja: kaj pa če bi pred večerjo še kakšnega zmaja spustili?

Šli smo na travnik zraven hiše – in ko sta Cisca in Sergeja spustili prva dva zmaja v zrak, se je začel Mednarodni zmajski festival IKF Stožice 2023!

S štirimi zmajarji, da o psu ne govorimo, in šestimi zmaji je bil IKF Stožice 2023 verjetno najmanjši mednarodni zmajski festival v zgodovini. Majhen in ljubek – in nadvse zabaven: zmaji so leteli, mimoidoči so jih občudovali, mimovozeči so ustavljali kar na cesti in fotografirali … še policijska patrulja je prišla uživat v zračnem spektaklu!

Glavna zvezda festivala pa je bil seveda stari Boris the kite flying dog:

Verter je bil ravno dovolj močan za zmajsko fotografiranje, pa smo še fotoaparat pritrdili na rokkakuja in ga spustili v nebo. Nič posebnega nismo ujeli, smo pa napolnili festivalsko dogajanje.

Potem pa je bil čas za večerjo. Ivor je pripravil cel kup zezalic in miza se je šibila pod beneško-mediteransko-levantinsko-slovenskim meze. Središče kulinaričnih užitkov pa je bil čudovit brancin, kilo in pol težak, pečen na najbolj preprost način. Do zadnje kosti smo ga obrali.

Prej …

… in potem

Boris the Kite Flying Dog

Vsak s svojim affogatom smo sedeli in se pogovarjali o tem in onem dolgo v noč – naslednji dan pa so Cisca, Peter in Boris nadaljevali svoje iskanje toplega in suhega vremena tja proti Avstriji in počasi proti domu.

Bil je res super, Mednarodni zmajski festival Stožice 2023: majhen in sladek. Spuščanje zmajev s starimi prijatelji, kraljevska večerja, debate o vsem mogočem … čudovit dan, ki nam je na najlepši način pokazal, kako fino je bili del velike zmajske družbe!

Zmajske fotografije posnete z Nikonom P330 na Novem modrem rokkakuju.

1 thought on “Majhno, a sladko: Mednarodni zmajski festival Stožice 2023”

Leave a Comment