Vozi me vlak v višave

Po dolgem času smo spet obiskali Zajčjo dobravo – pardon, Zmajčjo dobravo – in z zmaji dvignili fotoaparate in kamere v zrak. Naš tokratni cilj: orjaška ranžirna postaja Zalog, največja postaja te vrste v Sloveniji in ena večjih v tem delu Evrope.

Ranžirna je res ogromna … prek 50 tirov se razklene in spet sklene, mojstri vlakosestavljalci pa s pomočjo dveh drč sestavljajo vagone v vlake, ki potem drdrajo po petem in desetem evropskem koridorju.

Gravitacijsko prikrajšani ljudje težko zapopademo celo reč – šele s pticami in zmaji si lahko to infrastrukturno čudo ogledamo v osupljivi celoti.

Tam do 4.500 vagonov lahko premikači razpostavijo na dan, čeprav to teoretično zmogljivost ranžirna le redko doseže.

Zmajski pogled na ranžirno postajo, pa na silos, Zalog, Kašelj in hribe, ki zapirajo vzhodni konec Ljubljanske kotline

Podnevi je postaja precej mirna, ponoči pa oživi. Nadzorni stolp pošilja signale, zvočniki komandirajo, dispečerji, premikači, prometniki, zavirači in referenti za prazne vagone (ne, res) pa sestavljajo dolge kače tovornih vagonov, ki se potem odpeljejo kdovekam.

Ranžirna postaja je komplicirana reč; razdeljena je na uvozno, izvozno, postajno, odstavno in lokalno skupino, na glavne tirne zveze ter na ostale tire in tirne zveze. Vseh tirov je skoraj 60, skupna dolžina tirov pa presega 40 km!

Ni od muh, ta ranžirna!

Spuščanje zmajev na travnikih Zmajčje dobrave je nadve prijetno. Celo tako prijetno, da se hitro preveč sprostiš, pa se začnejo vrvice približevati in groziti, da se bodo zapletle …

Oooops …

K sreči sta bila zmaja prijazna – ali pa se jima ni dalo delati težav.

Izjemna stabilnost rokkaku zmaja je dopustila, da smo z eno kamero posneli video od zgoraj – vlake, ki bežijo mimo.

Stabilnost zmaja je res od sile … nobenih stabilizacij slike, nobenih gimbalov, nobene elektronike … samo zmaj, picavet, kamera – in veter

Tale vlak je še posebej divje prirjovel mimo:

Skratka, super zmajsko fotografiranje, prijetno popoldne in cel kup zanimivih slik ranžirne postaje Zalog, pa zaloga, Kašlja in Debnega vrha v daljavi.

See the cyan Spark rokkaku?

Zmajske fotke posnete z Nikonom P330 na Iskrici in z Insta360 na Starem modrem.

Zmajski video pa z Insta360 na Starem modrem.

Leave a Comment