Starec in nebo

Tole zmajsko fotografiranje sicer ni bilo prav nič posebno – leteli smo nad tistim delom Barja, ki smo ga od zgoraj poslikali že tolikokrat, da bi lahko sestavili celovečerca iz fotk – ampak zmaj, ki je nesel fotoaparat visoko v nebo, pa je bil poseben: stari modri rokkaku je spet poletel!

Stari modri je prvi zmaj, ki ga je Janez (znan tudi kot Dr.Agon) izdelal, ko smo se okužili z zmajskim fotografiranjem (naš prvi poskus je bil … no, res poseben).

Skoraj šest let je star, 200 cm visok, 160 cm širok, in ima dobesedno na stotine poletov za seboj. Od junija 2017, ko je v Bohinju prvič dvignil kamero do norega poleta nad največjim kipom na svetu, od Portugalske do Hrvaške, od Italije do Bosne in Hercegovine – stari dobri modri rokkaku je letel nad čudesi narave, nad mesti in nad arheološkimi najdišči, padal je v reke in morja, se zatikal na drevesih, se boril s premočnimi vetrovi, premagoval nadležne bonace in na termiki jadral visoko in daleč.

Dve leti nazaj se nam je malo zasmilil … blago se je raztegnilo in gubalo, palice so bile na koncu svoje življenjske poti, žepki so se trgali, obrobe cefrale … pa je Janez naredil novega rokkakuja (pa še enega, pa še enega, pa še enega, pa …), Starega modrega pa smo upokojili in mu namenili osrednje mesto v bodočem Muzeju slovenskega zmajarstva.

A je bil, svobodno bitje neba, na tleh žalosten in potrt … Nismo ga mogli gledati takega, pa je dobil nove palice, nove žepke, nove vrvice – in je veselo spet zajadral v visoko modrino!

Letel je kot zna samo on – veličastno in mirno je potegnil fotoaparat visoko nad Ljubljansko barje, z občutkom ujel veter, se uprl ob vrvico in stal na nebu kot da je pribit nanj. Na nebu, ki je od nekdaj bilo njegov edini pravi dom.

Naj vam tekne izbor zmajskih fotografij Barja – in nazdravite Staremu modremu. Njegove nebesne avanture se niti slučajno še niso končale!

Vse zmajske fotografije posnete z Ricoh GR1 na Starem mordrem rokkakuju.

Leave a Comment