Novo oko na nebu

Po dooolgem času – vmes smo počivali po izčrpujoči in prekrasni izkušnji organizacije Mednarodnega zmajskega festivala IKF Slovenija 2022 v Murski Soboti – smo se z zmaji in fotoaparati vrnili na naše ljubo Ljubljansko barje. Morali smo preizkustiti novo delto (v čast gospe Lauper-Thornton poimenovane Cindy) in predvsem spustiti v zrak novo kamero: Insta360.

Ker je okolica Iga izjemno arheološko najdišče – tu so ostanki štirih prazgodovinskih kolišč, del UNESCO svetovne dediščine – smo najprej nad Barje dvignili modificiran Pentax za infrardeče posnetke, če slučajno kaj najdemo, za hec pa še našega starega Canon A810.

Multispektralni posnetek (infrardeča, zelena, modra) reke Ižice. Modificiran Pentax WG-10 na Rokkakuju.
Reka Ižica se počasi vije prek barja, skrita v senci dreves. Canon A810 na rokkakuju.

Infrardeči posnetki niso razkrili nič novega, Canonove fotke so bile na las podobne stotinam prejšnjih – tako da smo vse upanje polagali v novo Insta360 …

… ta pa je nalogo opravila odlično.

Pogled čez reko Ižico in koruzna polja Ljubljanskega barja proti Igu in globokim gozdovom Krima in Mokreca. Insta360 na Cindy.

Najprej smo se malo lovili z Insta aplikacijo na telefonu – te novotarije so grozne – a kaj kmalu je bila kamerica visoko na nebu. Izjemni kot pogleda, Leica optika, ogromen senzor … Pogledi, ki jih prinaša to oko na nebu so res čudoviti:

Čez barje proti Ljubljani in Kamniško-Savinjskim alpam
Ljubljansko barje
Neustrašen zmajar
Ig v soncu pod globokimi gozdovi Krima
Reka Ižica
Zakaj je Cindy delti ime Cindy …

Insta360 se je izkazala za odlično KAP kamero. Kakovost slike presega pričakovanja, širok kot pogleda pa je primeren tako za lovljenje manjših tarč z zmernih višin kot za veličastne razglede od tam, kjer oko zmaja več ne doseže. Se veselimo novih zmajskih dogodivščin z njo! 🙂

4 thoughts on “Novo oko na nebu”

Leave a Comment