Mednarodni zmajski festival Opuzen, Hrvaška

Mednarodne aktivnosti našega Zmajskega društva KAP Jasa so spet v polnem teku! Snježana in Žare iz Hrvaške zmajske zveze Zmajoljupci društva sta nas povabila na fantastičen zmajski festival v fantastičnem okolju delte Neretve, v bližini Opuzena na Hrvaškem.

Opuzen je povsem nor. Nori so tudi Opuzenci – njihov trud, da bi svoje mesto postavili na svetovni zemljevid z organizacijo znamenitega Zen Opuzen Art Festivala, je izjemen – in rezultati prav tako. Poletje glasbe, slikanja po zidovih starih stavb, razstave, gledališke igre, kuharska tekmovanja – in svetovno prvenstvo v najbolj bizarnem (in smešnem) športu – Čikarijada. “Čikara” je, mimogrede, majhna skodelica kave, ki jo tekmovalci poskušajo vrči čim dlje v reko Neretvo. Trudili smo se po najboljših možnostih in čeprav niti slučajno nismo prišli v finale, nam je uspelo s 37,27 m postaviti nov slovenski rekord (svetovni rekord je nekaj čez 76 m, letos pa je prvak Josip Prović vrgel svojo čikaro 62 m).

Murali na stenah Opuzena – in met čikare za slovenski rekord.

Del letošnjega Zen Opuzena je bil tudi zmajski festival Festival vitra a.k.a. Zajaši zmaja na plaži ob Neretva Kiteboardingu, na enem najboljših mest za kite surfing na Jadranu. Bilo nam je jasno, da tu veter ne bo problem (kot je bil maja na našem IKF Slovenija v Murski Soboti ).

Preživeli smo štiri prekrasne dni poznega avgusta, se ure in ure zabavali s spuščanjem zmajev na mivkasti plaži, in naredili čudovit show, da so obiskovalci buljili v nebo in odšli bolečih vratov.

Poglejte si še video!

In pazite – vsega skupaj nas je bilo samo pet zmajarjev, trije iz Hrvaške zmajske zveze Zmajoljupci in dva iz našega društva. Še dobro, da smo imeli Viktorja, ki je nekako naš, uradno pa član HZZ – dvanajstletnik je cele dneve dvigal in spuščal zmaje, pripravljal sidrišča, pazil na napete vrvice, miril zmaje, kadar so podivjali (maestral je bil na trenutke res razigran), in se ukvarjal z zmajsko fotografijo (več o tem v naslednjem zapisu).

Ljudje, zabava, kultura in fantastična pokrajina delte Neretve – zelena, plodna, polna mandarin in granatnih jabolk – odlična hrana, dobro pivo … Bilo je nepozabno. Eden najboljših zmajskih dogodkov, ki mo se jiih kdajkoli udeležili. Pa še zmajsko delavnico smo izvedli!

Najlepša hvala Giovanniju in Ani in Motelu Delta, Josipu (njegovi Guuc sadni sokovi so fantastični!), Ivicam in Stanku, vsem ljudem Opuzena, zaradi katerih smo se takoj počutili kot doma.

Ko nekemu kraju rečeš dom, veš, da se boš vrnil. Opuzen, se vidimo naslednje leto!

Leave a Comment