Ko med odkrivanjem odkriješ, kako je lepo

Odkar smo naleteli na razburljivo odkritje čudnih pravokotnikov na Planinskem polju, smo se ukvarjali samo še s tem, kako bi odkrili – oziroma vsaj potrdili obstoj – arheoloških ostankov na izjemno nenavadnem kraju: poplavni ravnici kraškega polja.

Ob prvi priložnosti smo šli spet tja, tokrat oboroženi s boljšo infrardečo kamero, lovit čudne pravokotnike.

Najdi zmaja!

Ni enostavno v objektiv ujeti 300 x 200 metrskega pravokotnika, skritega pod širnimi travniki, ki praktično nimajo opornih točk – še posebej, če je kamera dvesto metrov visoko, pripeta na zmaja, ki veselo pleše po nebu.

Infrardeča zmajska arheologija zahteva kar precej načrtovanja, idealen veter in svetlobo, veliko hoje gor in dol (da kamera res posname vse) – in predvsem veliko sreče. Nič ne pomaga, če potegneš zmaja dol in preveriš, ali je kamera ujela, kar bi morala – infrardeče fotografije je treba precej obdelati, preden pokažejo pokopane skrivnosti …. če jih sploh.

Tako smo bili zatopljeni v lov za ostalinami, da smo skoraj pozabili, kako prekrasno je Planinsko polje …

Pozna pomlad je morda celo najlepši čas … bogati, bujni travniki, polni cvetli; ptiči, ki pojejo na vse grlo; brnenje in utripanje žuželk … vse te barve, svetloba, vonji, zvoki …

Enostavno je bilo treba vso to lepoto posneti iz zraka, pa smo hitro razglasili konec in uspeh arheološke seanse – zmaja pa nemudoma poslali nazaj gor, tokrat z Insta360.

In bili nagrajeni s temi pogledi …

Potem pa – ravno ko smo vse skupaj pospravili in je bil čas za pivo – se je zgodila katastrofa.

Nekdo (ne bomo povedali, kdo) je slabo zaprl nahrbtnik z dragocenimi pločevinkami, pa so padle ven. Žal so dandanašnji piksne narejene iz papirja, pa so prav vse ob trku s tlemi počile – pivo pa se je veselo razbrizgalo vsenaokrog (ja, tudi po hlačah).

Mesto katastrofičnega razlitja

Tako smo vekali nad razlitim pivom, ko se je mimo pripeljal rdeč džip, upočasnil in ustavil. Okno se je spustilo in skozenj se je prikazala roka, ki je držala dve pločevinki ledenomrzlega piva.

“Vzemi, vzemi … videli smo nesrečo, pa smo takoj prišli na pomoč!”

Bili so gasilci, člani prostovoljnega gasilskega društva.

Na zdravje, fantje – rešili ste nas! 🙂

Zmajske fotke posnete z Insta360 na Starem modrem rokkakuju od Dr.Agon kites.

Leave a Comment