Drugačen pogled: Planinsko polje

Redke perspektive razkrivajo več kot ptičja; navpičnega pogleda od zgoraj navzdol enostavno nismo vajeni.

Linije dreves postanejo široki meandri; podobe v pokrajini, s tal nevidne, se razkrijejo, in skrivni ples senc, ki jih na poljano meče jesensko sonce, pade v oko – oko, ki ne bi smelo biti tam, visoko nad tlemi.

Severni del Planinskega polja je sicer zoprn kraj za zmaje spuščat. Stisnjen je med Ravnik, pod katerim Unica spet vstopi v podzemlje, med osamelec Jakovica in med vzhodnimi pobočji Hrušice, zato tu veter skoraj nikoli ne piha dobro. Le tu in tam se do polja spusti varljiva turbulenca, ki dvigne zmaja, da ga sto metrov naprej vrže ob tla.

Cindy Delta je komajda dvignila fotoaparat nad meander Unice

Tokrat smo imeli srečo: prijeten in stabilen zahodnik je pihal ravno dovolj, da je zmaj lahko dvignil kamero. Najprej celo dva zmaja, a čeprav se je naša Cindy delta (Dr. Agon Kites) trudila in borila, da bi Nikona ponesla v nebo, je bila bolj objekt fotografiranja kot fotograf. Prava zvezda tokratnega zmajskega fotgrafiranja je bil Rokker mojstar Sandra Macchija – SMAC, ki je nosil kamero Insta360.

Rokker je poletel dosti višje …

S tal je ta del Planinskega polja čudovit. Bujnozeleni vlažni travniki, ki jih moči Unica, z drevesi obdana reka, stari meandri, ki sekajo valovito pokrajino … a prava lepota krajine se pokaže iz zraka.

Tole so zadnji meandri Unice, preden reka spet izgine v skrivnostni podzemni svet. Pvi ponori – katavotroni, ki jih je uredil oče sodobne spelologije Viljem Putick – so manj kot 100 metrov naprej.

Unica je čudna reka. Pojavi se scela, izlije se iz Planinske jame na južnem koncu polja in cela izgine v katavotrone. Unica je del enega večjih čudes slovenskega krasa: reke sedmih imen, ki začne svojo pot kot Trbuhovica pri Prezidu, teče kot Obrh po Loškem polju, kot Stržen po Cerkniškem, kot Rak po Rakovem Škocjanu, v Planinski jami se združi s Pivko in pride na Planinsko polje kot Unica, spet ponikne in na robu Barja postane Ljubljanica.

Vilinski krogi!

Marsikaj lahko opazimo le iz neba. Na zgornji fotografiji se lepo vidijo nenavadni krožni vzorci, ki jim pravimo vilinski krogi. Te kroge delajo gobe: ko prva gobica zraste in razširi trose okoli sebe, nova generacija gob zraste v krogu okoli prve. Naslednja generacija naredi še širši krog in tako naprej – micelij pod trosnjaki je travam nadvse ljub in nad njim bujno rastejo. Temnejša barva dobro nahranjene trave odseva micelij pod zemljo, mi pa vidimo vilinski krog, v katerem vile plešejo (pravijo, da jih ni zdravo zmotiti med obredom). Večji vilinski krogi so lahko stari tudi stoletje in več!

Cindy v akciji!

Ujeli pa smo še nekaj, kar se redko vidi od zgoraj: našo Cindy delto, ki se trudi dvigniti fotoaparat v zanjo malce prešibki sapici. Na levi strani slike lahko celo vidimo sistem Picavet, pripet na vrvico zmaja, ki nosi fotoaparat.

Meandri Unice in valoviti travniki Planinskega polja ponujajo čudovite motive za zmajsko fotografijo; so takorekoč idealni za navpičen pogled od zgoraj navzdol. Zmaj Rokker se je res izkazal, Insta360 pa je fantastična kamera za KAP.

Mozaik meandrov

Zmajske fotografije posnete z Insta360 na Rokkerju in z Nikonom P330 na Cindy delti.

Leave a Comment